hemp.jpg     

Wanneer is babykleding zacht en comfortabel?

Kleding kan benadrukken hoe lief een baby is, maar in de eerste plaats moet het lekker zitten. Dat kan door een goede pasvorm, maar vooral door het gebruik van de allerzachtste en veilige stoffen. Praktisch is het belangrijk dat de kleding vaak gewassen kan worden.

Wat zijn natuurlijk grondstoffen?

De meest gangbare natuurlijke grondstof voor babykleding (ook bij ons) is katoen, vaak verwerkt als jersey (T-shirt stof).

  • Katoen is een plantaardige grondstof, net als bijvoorbeeld linnen, hennep en bamboe;

    Dierlijke grondstoffen zijn wol en zijde, afkomstig van schapen en zijderupsen;

  • Niet natuurlijke grondstoffen noemen we synthetisch: o.a. polyester en nylon, maar ook lycra. Daarvan zit een draadje in een van onze stoffen, voor extra stretch.

Wat is organische katoen?

Katoen is een plant met een enorm hoge opbrengst, (slechts 10% ruw materiaal valt af tijdens de productie) maar er is veel water nodig om het te telen.

De katoenindustrie is ook in hoge mate afhankelijk van chemicaliën, zoals insecticiden, herbiciden en meststoffen.

Bij het telen van organische katoen wordt dat gebruik op een zo laag mogelijk pitje gezet of zelfs uitgebannen. Dat is een stuk beter voor mens en milieu, maar er is nog steeds veel water nodig en de opbrengst per grondeenheid is aanzienlijk lager. 

De beste organisch geteelde katoen moet voldoen aan strenge eisen om een certificaat als G.O.T.S. te verdienen.

Welke goede en verantwoorde materialen worden gebruikt voor de collecties van Tous les Chéris?

Tous les Chéris maakt steeds meer gebruik van organische katoen, waarbij we beperkt worden door twee criteria: prijs en kwaliteit. Aan beide stellen wij hoge eisen. Niet alle organische katoen is mooi, maar over die van Ecological Textiles (G.O.T.S.!) zijn we erg te spreken. Het bulkmateriaal wordt geteeld, gesponnen en gebreid in west Turkije, en dat proces wordt nauwgezet gecontroleerd.

We maken ook gebruik van niet gecertificeerde katoen. Het bulkmateriaal daarvan komt uit Turkije en Griekenland. De verwerking (spinnen, breien en weven) is ook in zuidelijk Europa in de regio (bij Lokateks in Slovenië). Dat garandeert in ieder geval goede werkomstandigheden, omdat de strenge Europese regels gelden.

Hoe zit het met kleurstoffen?

Zowel gewoon als organisch natuurlijk materiaal is van zichzelf naturel. Om het een kleur te geven moet je het verven. Daarbij is het natuurlijk uiterst belangrijk dat die verfstoffen non toxisch (niet giftig) zijn. Binnen de Europese Uni gelden hier strenge regels voor, die ook gecontroleerd worden. Voor ons nog een belangrijke reden om binnen de EU te werken. 

Dat heeft zelfs een derde voordeel: transport is ook vervuilend, en dat beperken we door alles bij elkaar in de buurt te houden.

En andere grondstoffen?

Hennep is (net als linnen) een fantastisch materiaal: geen pesticiden en meststoffen nodig, nauwelijks watergebruik en ook nog antibacterieel. Wat wil je nog meer? Nou, het mag wel wat zachter zijn. Dat is het van nature niet, maar daar wordt aan gewerkt. Een nieuwe methode (stoomexplosie) moet dit mogelijk maken.

Voor gerecycled katoen geldt het omgekeerde: het is zacht genoeg, maar het mag wel wat mooier. Ook daar wordt aan gewerkt.

Wat doet Tous les Chéris met alternatieve en verantwoorde grondstoffen?

voor de nieuwe collectie ‘Intreccio’ binnen het project Going Eco Going Dutch gaan wij werken met hennep, wol en gerecycled katoen.