De oplossing voor leegstaande panden

Stockhaven

 

Voor winkelend publiek is er weinig aantrekkelijks aan verwaarloosde, leegstaande panden op zichtlocaties in de binnenstad. Toch ontkomen stad en eigenaren er niet aan een tijdlang geen bestemming te kunnen geven aan deze plekken. Plan-ontwikkeling vraagt tijd, evenals sloopvergunningen en voor-verkoop om e.e.a. te exploiteren. Vaak zijn deze panden ook fysiek in slechte staat. Enter de creatieven. 

In 2017 kwam het laatste, niet gesloopte pand naast het paradijs in Arnhem in beheer van SLAK. Kenmerkend aan dit wederopbouwpand was de lange winkelplint (etalages van 5 aaneengesloten winkels). Een groep kunstenaars (BR53 Arnhem) werd gevraagd een tijdelijk overkoepelend plan te realiseren met een publiek/maatschappelijk/culturele functie. 

De locatie was aanleiding voor de naamgeving; een buiging naar de roemruchte Stokvishal uit de jaren 70 met een vergelijkbare combinatie van een vergane glorie outillage met een strak georganiseerde, op de huidige tijd inspelende programmering. Gekoppeld aan de nieuwe vormgeving van de zuidelijke Arnhemse binnenstad (haven), waarbij stock ook refereert aan zowel de voorraden in de shop als reeds uitgevoerde of nog te maken kunstwerken die nog ongezien zijn.

Het pand werd qua agenda benaderd als een doorlopend minifestival met wisselende podia in de plint. Circa... dit (beeldende kunst en lezingen), HENK (Nachttheater), Nick Twaalfhoven/the Boomerang (pop-art kunst en vintage meubelen) , Analoog Studio Arnhem (fotografie) en tous les chéris (State of Fashion presentatie circulaire textiel industrie, interieur kunst van lokale kunstenaars en - natuurlijk - duurzame babykleding) waren daarbij de pijlers qua activiteiten. De Stockhaven Dock Store was continue toegankelijk voor publiek met vaste winkelopeningstijden.
De etalages kregen één gezicht; een totaalbeeld dat aansloot op de wisselende programmering en tegelijkertijd communiceerde wat er achter de etalageruiten op de werkplaats gebeurt.
Het resultaat was een aantrekkelijk, actief en bruisend stedelijk landmark op een plek waar afbraak en verval tussen alle stadsvernieuwing zichtbaar waren. Digitaal werd dit gelijktijdig vertaald en aangevuld via site, shop en social-mediakanalen om een breed toegankelijk communicatie platform te creëren. 

De publiekswaardering- en participatie was omvangrijk en enthousiast!

Najaar 2018 verhuisden de participanten weer, werden de digitale kanalen gesloten en werd met de sloop van het complex begonnen.

DockStore

Rijnkade DockStore

In een wat meer bescheiden opzet is dit concept voortgezet in een slooppand aan de Rijnkade in Arnhem. Ook hier weer plaats voor duurzame babykleding, werk van locale kunstenaars en exposities. In een deel van de ruimte vinden expo's hun plek die gecureerd worden door de mannen van Circa...Dit.

Digitale platforms

DockStore biedt onderdak aan kunstenaars en collecties maar is zelf ook weer terug te vinden in overzichten. Tenslotte gaat het om vindbaarheid voor publiek, en de diversiteit in wat mensen zoeken is groot. Wil je een beleving, wil je onderweg naar een restaurant een leuke route, wil je weten wat in een stad te doen is of zoek je specifiek omdat er een kindje geboren wordt?

Het tous les cheris concept is daarom terug te vinden en bereikbaar via diverse digitale entrée's. Hieronder een overzicht.

Binnenstad Arnhem

Babywinkels in Arnhem

Stadswaarde review