vracht   
Hoe is transport van invloed op het milieu?

Transport kan op veel manieren: door de lucht, over het water of over het land. De ene manier is sneller dan de ander. Er is ook een verschil in de mate van milieu belasting. Een component om de footprint van iets te meten, is te kijken naar transportbewegingen. Wat voor brandstof heb je nodig, en hoeveel. Wat dat betreft scoort fietsen altijd prima.

Slow living

Natuurlijk kunnen we geen productie op de fiets halen, maar we kunnen wel slim organiseren. Goed plannen bijvoorbeeld. Transporten bundelen. Overleggen met de participanten. NIET door de lucht.
Behalve een kleinere footprint heeft dit nog een leuk gevolg: lagere kosten.

Alles in Europa

Wijzelf en onze leveranciers proberen transport dus efficiënt te organiseren en vervoersafstanden klein te houden. Hoe doen we dat:

  • De katoen waarvan de garens worden gesponnen varieert afhankelijk van het bulkaanbod, maar is meestal afkomstig uit Turkije of Griekenland.
  • Daarvan wordt onze jersey gebreid: lokaal in Škofja Loka – Slovenië en in Riviere de Corps – Frankrijk. Als het kan kopen wij restmateriaal.
  • Basis accessoires als elastiek, vlieseline en naaigarens worden lokaal in Slovenië van de groothandel betrokken.
  • Knopen (hout, polyester en metaal) en andere accessoires als bandjes worden direct naar de productieplaats geleverd door Duitse leveranciers.
  • Elena’s geschenkverpakking wordt gemaakt in een Sloveense papierfabriek.

En dan?

Er is nog een transport beweging die meetelt wat ons betreft: die tussen ons en jou. En terug. Je snapt het al: het retouren percentage is van invloed. Hoe houden we dat laag? In de allereerste plaats door jou iets mooiers te leveren dan je had verwacht en je niet teleurstellen als je jouw pakket openmaakt.
En hoe heb jijzelf invloed? Kies gericht als het kan. Alle beetjes helpen. Uiteindelijk verdient een klein voetje een kleine footprint.
Toch?